Forgyldning

Forgyldning med bladguld er en ældgammel teknik, der ses første gang i Ægypten for mere end 6.000 år siden. I middelalderen blev bladforgyldning f.eks. brugt til dekoration af altertavler og i forbindelse med såkaldt illuminerede skrifter - bøger og bogruller med håndmalede og forgyldte illustrationer. Forgyldning bruges stadig i stor stil i dag blandt andet til billedrammer og ved renovering af historiske bygninger, både inde og ude samt til dekorative formål.

Bladguldet er ægte guld, der er hamret ud til en meget tynd folie. Bladforgyldning kan bruges på de fleste materialer med en stabil overflade. Emnet påføres en klæbrig guldgrund, der er baseret på linolie, som typisk skal tørre i 3, 12 eller 24 timer. Herefter lægges bladguldet forsigtigt på og trykkes fast med en blød børste. Efter hærdning kan guldoverfladen behandles med et tyndt lag klar linolielak for at beskytte mod ridser og slid.

Jeg bruger blandt andet forgyldningsteknikker på smykker fremstillet af bark, nøddeskaller og Leca kugler.

Jeg bruger forskellige typer bladguld og bladmetal i den allerbedste kvalitet direkte fra en tysk producent til mine smykker:

 

De forskelllige typer

  • Rosenobel 23,75 karat dobbelt-guld (dobbelt tykkelse)
  • Rosenobel "måneguld", som er dobbelt-guld i høj karat med platin. Måneguld er lidt mørkere og mere bronzefarvet i tonen end rent guld
  • 18 karat "citronguld", som er lysere og mere gullig i tonen end rent guld
  • Palladium med en finhed på 999,9 promille. Palladium er et ædelmetal i samme gruppe som platin. Palladium er sølvhvidt i farven, men knap så blankt og hvidt som nypoleret sølv
  • Kemisk rent sølv med en finhed på 999,9 promille
  • Rent kobber