Mit forhold til former og materialer

Som arkitekt og møbeldesigner rundet af en dansk designtradition er jeg vant til at arbejde med enkle former som grundelementer i min formgivning - kvadratet, rektanglet, cirklen, cylinderen osv.

Denne holdning går igen i mine smykker. Jeg foretrækker simple geometriske former, men det enkelte materiale vil så med sit farvespil eller særlige struktur lægge et yderligere og mere komplekst lag oven på grundformen. I nogle tilfælde kombinerer jeg flere materialer for at skabe kontrast, f.eks. ved at indlægge ægte ædelsten i en sølvindfatning i brændt træ, som er skabt med den gamle japanske teknik Shou Sugi Ban.

Jeg arbejder med en lang række forskellige materialer og teknikker, hvor mange af dem ellers ikke typisk bruges til smykkefremstilling. Materialerne spænder lige fra avancerede kunstige materialer som kulfiber, resin og Corian og til naturmaterialer som smykkesten, træ, horn, kul, skind og nøddeskaller.

I traditionel smykkekunst arbejder man typisk med ædle metaller i form af guld, sølv og ædelstene. Jeg synes, det er mindst lige så interessant at finde det spændende udtryk i uventede materialer, at bringe det ædle frem i det ydmyge eller kombinere det overraskende eller oversete materiale med et klassisk virkemiddel, som når man forgylder en Leca kugle og dermed løfter den op til at blive noget andet og mere.

En positiv bieffekt af at bruge disse materialer er, at smykkerne i de fleste tilfælde bliver ekstremt lette at bære. Da jeg stort set ikke bruger tunge metaller som guld og sølv, er selv store øreringe lette og behagelige.

Nogle materialer som f.eks. bark, Leca kugler og grillkul finder jeg i mit sommerhus, mens materialer som f.eks. håndlavet kulfiber og Yakoksehorn sources fra producenter og leverandører i udlandet.

Fittings i form af ørekroge, ørekæder og den slags køber jeg hos anerkendte leverandører i Danmark og Tyskland. Det samme gælder smykkesten og ædelsten. Alle de præfabrikerede metaldele er så vidt muligt i 925 sterlingsølv eller forgyldt sterlingsølv, som ikke giver allergiske reaktioner.