Opbevaring, pleje og vedligehold

Alle smykker fra Built by Jan er bygget til at være så robuste i daglig brug som muligt. Men nogle af smykkerne er lavet af så usædvanlige materialer, som ikke ellers bruges til smykker, og disse kan godt være mere sårbare end smykker i traditionelle materialer som guld, sølv og ædelsten.

Til de mest robuste hører smykker, der er fremstillet af menneskeskabte materialer som kulfiber, akryl og stabiliseret træ samt relativt hårde naturmaterialer som horn, ben, nøddeskaller og ædeltræ. Med materialer som bark og Leca kugler med forgyldte og forsølvede overflader skal du især være forsigtig med ikke at ridse overfladen. Smykker lavet med Shou Sugi Ban (brændt træ) skal bæres med lidt omtanke, selvom den brændte træoverflade er stabiliseret bedst muligt ved hjælp af lak.

Daglig brug

Alle smykker fra Built by Jan kan tåle daglig brug, men jeg anbefaler, at du tager dine smykker af, når du går i bad, sover, dyrker sport, er på stranden osv.

Ingen smykker har godt af at komme i jævnlig kontakt med parfume og kosmetiske produkter, så vent med at tage smykker på til sidst i din daglige rutine.

Smykker i f.eks. akryl og kulfiber påvirkes ikke af vand, men smykker i træ, bark og brændt træ bør ikke udsættes for længerevarende vandpåvirkning. Det vil sige, at de godt kan tåle, at du er ude i en regnbyge, men de må ikke udsættes for en lang tur i regnvejr.

Smykker med sølvdele eller forsølvede overflader vil med tiden anløbe og kan få mørke områder. Det er en naturlig proces og giver ikke anledning til reklamation. Forsølvede og forgyldte overflader kan med tiden ligeledes blive slidt på de mest udsatte steder, så det underliggende materiale titter frem.

Opbevaring

Hvis du vil bevare dine smykker bedst muligt, så skal de opbevares mørkt, tørt og separet, når du ikke bruger dem. Smykker bør ikke opbevares på badeværelset, da der her oftest er meget fugtigt. Smykkerne bør heller ikke opbevares i direkte sollys, da solens ultraviolette stråler er meget hårde ved farvede og sarte overflader.

Det bedste, du kan gøre, er at opbevare dine smykker fra Built by Jan i den medfølgende lynlåspose i plast, lukke den tæt til og opbevare den separat i en skuffe eller et smykkeskrin. Lad aldrig smykker ligge sammen, da de så kan ridse hinanden. Opbevarer du smykker med sølvkomponenter i den lukkede lynlåspose, udsætter du også det tidspunkt, hvor sølvoverfladen begynder at løbe an.

Rensning og vedligehold

Hvis du er lidt omhyggelig, når du bærer og opbevarer dine smykker, så vil de ikke blive snavsede i væsentlig grad, men især blanke overflader vil typisk får lidt aftryk af fedtede fingre i brug. Her kan du forsigtigt tørre smykket af med en ren, blød og tør klud - gerne en fin mikrofiberklud.

Smykker i relativt hårde menneskeskabte materialer som akryl, stabiliseret træ og kulfiber kan godt tåle en gang rensning under vandhanen i lunkent vand, lidt mild sæbe og en blød opvaskebørste. Tør efter med en blød, ren klud.

Ørekroge, ørestikker og ørekæder i 925 sterlingsølv kan du om nødvendigt forsigtigt pudse op med en blød klud og sølvpudsemiddel eller dyppe meget kortvarigt i sølvrens jf. midlets brugsanvisning. Undgå at få rense- eller pudsemiddel på resten af smykket. Skyl efter med lunkent vand og tør forsigtigt med en blød, ren klud. Forgyldte overfladet skal du undgå at pudse på, da pudsemidler slider på overfladen.

Se i øvrigt den vejledning, der følger med, når du køber dit smykke.