Menneskeskabte materialer

Alle de materialer, som vi mennesker benytter til at bygge ting og sager af, bliver i en eller anden grad bearbejdet - også naturmaterialer.

Så når jeg taler om menneskeskabte materialer, mener jeg materialer, der ikke eksisterer på forhånd i naturen, men er fremstillet kunstigt. Eller materialer, der har undergået mange processer for at nå deres endelige form. F.eks. er aluminium et grundstof, men skal raffineres ud fra en malm. Og et kunstmateriale som plast er baseret på råolie og skal produceres helt fra bunden

 

Jeg arbejder bl.a. med...

Aluminium

Aluminium er et meget let metal med et hvidligt skær. Aluminium har en massefylde, der kun er ca. 1/3 af jerns, og det bruges derfor til mange forskellige formål lige fra øldåser til bilkonstruktion. Selvom aluminium er det tredje mest almindelige grundstof i jordskorpen, var det tidligere lige så kostbart som guld og platin, fordi det er meget energikrævende at udvinde fra de bjergarter, hvor metallet naturligt er bundet. Jeg bruger især aluminium på grund af letheden, og fordi metallet er relativt nemt at arbejde med. Da aluminium er meget korrosionsbestandigt, kan man lade det stå naturligt, men jeg forgylder eller forsølver det typisk.

Akryl

Akryl er et meget bestandigt plastmateriale, der alt efter sammensætning bruges til så forskelligartede formål som bindemiddel i maling, tekstilfibre og som erstatning for glas. Til nogle smykker bruger jeg klar akryl (også kendt som Plexiglas), men normalt bruger jeg den klare akryl i en matteret eller "frosted" udgave, som giver et mere raffineret look. Til andre smykker tager jeg udgangspunkt i nogle meget specielle, amerikansk fremstillede, akrylblokke, der fås i mange forskellige farver og mønstre. Materialet er robust, og de færdige smykker, der kan poleres op til en meget høj glans, får et kulørstærkt levende udseende med en overflade, der minder om perlemor.

Corian og lignende materialer

De fleste vil nok kende corian fra eksklusive køkkenbordplader. Corian fremstilles af den amerikanske virksomhed DuPont og består af tri-hydrat-aluminium, pigmenter og akrylharpiks. Materialet fås i mange forskellige farver og mønstre og er gennemfarvet, men jeg bruger typisk den helt hvide udgave. Corian og lignende materialer er robuste, men rimelig nemme at bearbejde.

Kulfiber

Kulfiber er et af de mest hypede moderne materialer og ikke uden grund. Komponenter lavet af kulfiber er ekstremt lette, stærke og slidstærke. Kulfiberplader består normalt af flere lag måtter vævet af kulfiber, der er limet sammen under tryk og varme med en resin. Det færdige resultat er et såkaldt kompositmateriale, der bl.a. bruges til at bygge kampfly, racerbiler og avanceret sportsudstyr. Når overfladen på kulfiber poleres op, fremkommer der et nærmest tredimensionelt mønster. Udover almindelige kulfiberplader benytter jeg også nogle meget specielle, amerikansk fremstillede, produkter. I modsætning til almindelig kulfiber er dette materiale ikke baseret på kulmåtter i flere lag, men består af håndoplagte lag af løse kulfibre med tilsætning af farvet keramisk materiale. Metoden giver en overflade med et spil, der konstant skifter alt efter lyset.

Leca kugler

Leca kugler eller Leca nødder, der produceres i Danmark af en fed plastisk ler, er et produkt med mange anvendelsesmuligheder. Kuglerne ekspanderes under en brændingsproces, og resultatet er nogle små superlette kugler med en porøs overflade og et indre med mange små hulrum. Leca kugler bruges i byggeriet bl.a. som tilslag i letbeton og som drænlag, fyld og isoleringsmateriale til byggeri og anlæg. De fleste vil kende Leca kugler som noget, man kan lægge i bunden af urtepotten for at forhindre overvanding. Leca kugler er et billigt og ydmygt materiale, men jeg løfter det op ved at forgylde kuglerne, således at hver kugles individuelle struktur og overflade fremhæves. Desværre er kun meget få Leca kugler nogenlunde jævnt formet, så for hvert sæt jeg kan fremstille, er der hundreder af frasorterede kugler!

Resin

I modsætning til organisk resin som harpiks er syntetisk resin - også kaldet kunstharpiks - et menneskabt materiale. Der er tale om en slags støbbar lim, der i hærdet tilstand er meget robust og som kan bearbejdes og poleres meget blankt op. Jeg bruger nogle danskfremstillede produkter, der tager udgangspunkt i indfarvet transparent resin. Resinen har indlejret materiale i form af enten aluminiumsspåner, bronze, kobber eller plantemateriale i større eller mindre stykker.

Stabiliseret træ

Ved stabilisering fyldes alle revner og sprækker i materialet - her træ - med en akrylresin i en proces, der foregår i vakuum. Stabiliseret træ er meget robust og fuldstændig fugtbestandigt i modsætning til ubehandlet træ. Materialet kan stadig bearbejdes som almindelig hårdt træ, og det kan poleres op til en høj glans. Farver og tegninger i træet bliver dybere og tydeligere, nærmest som en blanklakeret træ.